Keluarkan Susu Badan Tanpa Melahirkan Anak, Ini Pengalaman Fynn Jamal Besarkan Arjuna

Mungkin ramai yang tak tahu macam mana untuk keluarkan susu badan tanpa melahirkan anak, maksudnya jika anda ambil angkat dan mahu jadikan anak susuan.

Ok jangan risau anda mampu dan ikutlah tip yang dikongsikan Fynn Jamal. Moga niat dan usaha anda untuk menyusukan anak dengan susu badan dipermudahkan…

Ramai rupanya berminat nak tau macam mana proses mengeluarkan susu badan tanpa melahirkan. Untuk yang ingin tahu, faktanya adalah seorang wanita yang tidak pernah berkahwin, tidak pernah melahirkan, tidak kira usia mampu mengeluarkan susu badan.

Subhanallah, kan?
sebab itu الله angkat anak susuan setaraf anak kandung.
sebab katalah apa sahaja–
to mother is not to just giving birth.

What you would need:

1) motilium
2) breast pump
3) supplements

Pil motilium sbnrnya adalah pil tahan muntah yg kalau diambil secara berlebihan akan memberi kesan rangsangan kilang susu wanita.

dua biji–
sehari 4 kali.

selepas 3 hari berdisiplin dengan moti, mulakan power pumping. maknanya– ada ke tak ada ke– pam lah sahaja.

Loading...

sekali 20-30minit.
3 jam sekali.
jgn beralasan. ambik cuti kalau terpaksa. pam kosong kat opis. sukati.

nak 1000 daya.

mula2 mmg rasa “ee pebende ni” haahah. tapi selepas dekat seminggu, atas izin الله, akan terbit setitik susu.

never stop power pumping.
dont ever stop moti.

masuk minggu kedua insyaAllah dah mula sesudu kalau pam. masa ni baru start simpan. caranya letak dalam botol– terus freeze. pam lagi, dpt sesudu dua lagi– masuk dlm botol. sampai dapat agak2 sekali kenyang.

fyi, baby baru lahir perlukan cuma susu sebesar kacang. nak jadikan anak angkat kita anak susuan– cukup 5 kali kenyang.

lepas tu tak larat nak berhenti;
sukati.

tapi jadikan dia anak susuan kita.
sbb kalau tidak– sebaik dia masuk usia– terbataslah sudah dia dan kita bagaimana stranger. aurat semua kena jaga. haaa. susah kita.

so faham tak kenapa org tak ambil anak angkat lepas dah besar? sebab perihal agama.

anyhow. selain power pumping dan moti, jgn kedekut utk cuba segala jenis teh, supplemen atau petua memperbanyak susu. tawakkal tu, tawakkal juga. usaha tetap kena ada.

keazaman pun mesti wujud. sakit mmg sakit. sebab yelah. kita tgh cheat mother nature. but we should.

dan oh ya. makan moti mmg badan naik macam haperr. nak makan je kije. sebab itulah sumber susu. lemak2 tu utk anak kita juga. ala. habis nanti, diet la semula. haha.

inilah dia apa yg aku buat dulu utk juna.

dia anak susuan– setara sudah dia anak kandung aku. الله yg kata. bukan aku.

——————————–
note: template berikut adalah perkongsian aku pada semua bonda susuan to be dari dulu.
disclaimer: TIDAK semestinya terbaik. please consult your doctors utk lebih kefahaman.
——————————–
breastfeeding day to day.
——————————–

FAQ

1)”saya ada lump di buah dada saya. bolehkan saya ada susu nanti?”
jawapan: boleh. buktinya– saya ada dua lump di kiri kanan. salah satunya bersaiz telur ayam kampung.

2)”bilakah saya boleh mulakan proses yang saudari lakukan utk menghasilkan susu? bolehkah saya mula WALAU PUN saya sedang period?”
jawapan: tak ada masalah. bila mana sudah ada barang2 / ubat2an yang diperlukan, telanlah sahaja. itu jadi hari pertama proses kita.

3)”saya tak pernah bersuami, tak pernah ada anak, apakah saya boleh menyusukan?”
jawapan: selagi seorang perempuan itu ADA kelenjar mamari, dia BOLEH menyusukan– DENGAN SYARAT rajin usaha dan disiplin. kelenjar mamari itu ada di puting (boleh cari pelbagai video di youtube utk memahami konsep kelenjar mamari).

4)”bila saya patut mulakan proses? untuk saya mengagak jangka bayi angkat saya itu nanti dilahirkan”
jawapan: sebulan adalah sedang elok. dua minggu juga boleh. bayi yang baru lahir tidak memerlukan banyak susu. kurang dari 1oz, sebenarnya. dalam masa 2 minggu (KALAU benar2 disiplin, sudah boleh beri amaun cukup untuk bayi).

5)”saya cuma ada pam manual. tidak ada pam elektrik. apakah ia akan menimbulkan masalah?”
jawapan: tidak. tapi rajin kena lebih. penat, jangan nangis.

ok.
on to the schedule.

Nota:
Anda boleh menggunakan jadual saya sebagai rujukan. cuma tinggal gantikan tarikh saya dengan tarikh anda.

APA YANG SAYA GUNA DALAM PROSES INI
—————————————-

1) motilium — sehari 4 kali. sekali 2 biji.
2) pam elektrik spectra — pam sekali setiap 3 jam. setiap kali 20 – 30 minit.
3) fenugreek — sehari 1 kali. sekali 2 biji.
4) teh penambah susu — selang sehari. sekali satu teko.
5) drive — perlu ada sebab. SENTIASA bayangkan anak kita nanti akan menyusu dari kita.
6) TAWAKKAL. cakap pada hati, “kalau ada, ada. kalau takde, tak ada rezeki”

redha-utk-terima-hakikat-susu-takkan-keluar itu perlu kerana hati yang serabut takkan membantu susu keluar. perlu terima kemungkinan beli barang2 ini semua burn dan terbazir. tapi kena redha. sebab kilang susu kita ada kaitan dgn neuron di bahagian bawah otak.

DAILY JOURNAL
—————–

DAY 1 (18 April 2012)
mula makan motilium setiap hari.

simptom:
tiada.

DAY 3 (20 April 2012)
mula pam.

simptom:
masih tak ada. langsung. dua tiga hari TAKKAN ada simptom.
JANGAN SEDIH, JANGAN PATAH SEMANGAT.
tak ada apa2, pun, sengih sahaja. rilek.

DAY 5 (22 April 2012)
ambik injection (optional)

simptom:
di corong pam akan kelihatan minyak2 yang membentuk lingkaran.
nampak macam daki pun ada.
puting akan seperti banyak daki kering yang boleh kita bersih2kan.

DAY 7 (24 April 2012)
teruskan power pumping.
sudah boleh mula makan fenugreek dan minum teh.

simptom:
air jernih keluar dari puting. sedikit.
banyaknya macam picit jerawat je. maknanya secelet gila. dah boleh terkinja dah masa ni.
(aku la. terus telepon semua orang. haahahah)

DAY 11 (28 April 2012)
jangan berhenti power pumping

Simptom:

susu makin banyak (walau tidaklah banyak ke tahap boleh disimpan)
jangan lari dari disiplin sebab kita sedang imitate proses semulajadi.
kita sedang tipu badan kita– cheating them to produce milk.

hari2 seterusnya, susu makin bertambah.
selera makan BERTAMBAH.
kalau lapar terus rasa nak cekik orang.
hahaah.

apa pun,
bila TIBA hari yang anda rasa mahu mula menyimpan, simpanlah.

DAY 15 (2 Mei 2012)
keep on pumping.

sekali pam sekarang ini baru dapat dalam satu sudu. alhamdulillah. one pump to another, tak pernah makin kurang. sentiasa makin bertambah. WALAU setitik lebih, aku seronok. kena sabar.

orang lain ada pilihan tak susu badan.
kita takde.
5 kali kenyang baru lengkap syarat jadi muhram kita.
dan anak2 keluarga kita nanti2.
(tapi latest katanya 3 kali sudah cukup syarat. but ah. kalau dah ada tu–
bagi je leeee)

ya?
barakallah.
selamat mencuba!

fynn jamal

Pesanan: This goes without saying: PLEASE CONSULT YOUR DOCTORS. I did. 

pps: PLEASE dont make this a debate. respect each other’s choices utk susu badan atau tidak.

 

Sumber :Mingguan wanita via DahTauKer

Loading...
Shares