Begini Caranya Saya Hilangkan 10kg Sebulan Tanpa Sebarang Produk

Tips diet ini dikongsikan oleh Cik Alia Amira Rohadi yang ingin memberi inspirasi kepada anda yang ingin kurus.

Macam tak percaya, gadis ini berjaya menurunkan berat badan sebanyak 10 kg dalam masa sebulan sahaja!

Tak percaya? Cuba tengok gambar di bawah. Terbukti kan?

Mari ikuti 10 tips diet daripadanya.

Foto Kredit: FB Alia Amira Rohadi

10 TIPS DIET HILANGKAN 10KG DALAM 1 BULAN. TANPA UBAT!

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim
(90kg-58kg) 32kg = Loss 10kg in 1 month

Loading...

Haaa sebelum tu nak cakap dulu, tips diet ini BERGANTUNG kepada metabolisma, kerajinan serta disiplin yang kuat tau!
1. DETOX!
Mula-mula, kena detox dulu badan tu haaa. (Maksudnya pastikan banyak buang air besar)

Tahu ke idok brape tan matrix lemak2 serta ? yang menapak & beranak-pinak dekat usus tu? So! Korang boleh google tau.

2. KURANGKAN KUANTITI DALAM HIDANGAN

Pengambilan diet seharian yang saya amalkan ni kalau korang nak tukar or untuk breastfeding mom boleh lebihkan portion protein (better refer pakar / dietition dulu)

Pagi:

  • Roti 3 keping+ Green Ttea
  • Air suam (wajib ambil mcm2 mana pon)

Sebelum pukul 9 pagi (kalau utk pesakit kencing manis whole grain bread tau?.. Kalau yg memang manis muka dia tu.. Roti gardenia kosong tu jee haa?)

Lunch:

  • Nasi 2 senduk (sebab orang melayu tulen. Kalau tak makan nasi tak boleh hdup rasa).
  • Ayam atau ikan
  • Sayur hijau rebus/ kukus ( Saya tak suka lauk kariso memang tak ambil. Kadang2 kuah kicap je. Student kan, pepaham lah ekonomi macam mana. Kalau duduk rumah request dengan umi nak makan “ikan singgang”

Nii kalau hari2 makn telor goreng nanti jadi sadoo jangan salahkan sis yee???

Dinner:

  • Buah epal hijau (ini pun pilihan, kalau lunch tak ambil lagi nasi, saya ambil time dinner, tak lebih pukul 8 malam.

(Ehh plisss,, jangan gtal2 nak makan pizza kaa nugget ka malam2 ni acah-acah mat salleh tau)

3. MESTI MINUM AIR SUAM 2-3 LITER SEHARI

Dalam sehari kena ambil 2-3 liter air suam / day ni wajibalghunoh utk yg nak loss weight10kg/month.

Korang boleh google jgk macam mana nak kira berapa liter air utk dperlukan oleh badan dan cara nak divide. (Tak adalah nanti ulang alik tandas je…)

4. MINUM TEH HIJAU

Saya memang tekankan pengambilan Green Tea.

Bukan kata mnum Green Tea tak jaga makan, tak senam tuptup turun 20kg. Ehh memang idokkk ler..

Ia MEMBANTU meningkatkan metabolisma selain itu dia jgk bantu dalam weightloss.

Saya peminat Green Tea Ahmad blh dptkan di Tesco atau Aeon atau boleh beli dengan Muhammad Harith Syazwan.

5. SENAMAN 30 MINIT

Setiap hari korang WAJIB workout 30min/day.

Untuk perempuan boleh lah nak zumba.

Haaa ni kalau yang keje ofis tu mohon buat lebih, sebab korang kurang bergerak berbnding cikgu atau nurse yang selalu ke hulu hilir ni..

Contoh senaman Muslimah oleh Kevin Zahri. / Foto Kredit: puterilelabayu.blogspot.my

6. TAK PERLU ELAK NASI
Jangan nak acah2 makan oat, makan biskut, roti, dan sebagainya.

Tahu tak, sebenarnya semua ni lagi banyaak bebanan untuk diproses berbanding makan nasi. So, please refer dietition sebelum buat keputusan tau!

Foto Kredit: cookingupgrade.com

7. PANTANG AIS & AIR MANIS
KENA pantang ais, air yang disejukkan, abc, cendol,cool blog, segala mak nenek yang sejuk.

Just minum air suam mengikut liter yang badan korang perlukan(whole day)
8. JANGAN MAKAN ‘FAST FOOD’
Pantang lah segala ‘fast food’ macam KFC, McD, Pizza, Subway semua tu untuk 3 minggu pertama tanpa ada ‘treat day’.

9. SELALU TIMBANG, JAGA EMOSI

Timbang dulu sebelum mulakan misi.

Setiap minggu make sure timbang!

Jaga juga emosi tu biar stabil,sometimes ia akan memberi kesan juga.

Kalau genetik jenis obesiti, korang kenelah lipat gandakan usaha. Sebab potensi utk loss weight 10kg/week tu lebih rendah.

Foto Kredit: prevention.com

10. AMAL 2-3 GELAS AIR SUAM SELEPAS BANGUN TIDUR
Bangunn je dari tidur sebelum korang pergi toilet, sebelum gosok gigi, terus minum air kosong agak2 dalam 2-3 gelas ( kalau air suam, amaaaat dan sangat digalakkan)

Korang boleh search kebaikan minum air selepas bngun tidur. Banyak manfaatnya.

Kalau seminggu korang blh loss cuma 3kg, Janganlah sedih dulu! Kalau 4 minggu dah dapat berapa? Haaa gitu.

Gambar Cik Alia Amira sebelum diet dan paling terkini. / Foto Kredit: FB Alia Amira Rohadi

JANGAN CEPAT MENGALAH!
Satu lagi nak pesan ni, jenis yang tak kuat semangat atau cepat down.. Please, sayang cari kekuatan kamu.

Kalau ada awak tu suami yg ade isteri gemuk, jangan dihina badannya. Tapi temanlah dia buat zumba atau jagakan anak masa dia tengah workout tu! (Kan nampak sawitdisitu.. Hahahaha)

Foto Kredit: picmia.com

SEMOGA MENJADI INSPIRASI

Diharap tips diet ini dapat memberi semangat kepada ramai lagi wanita dan lelaki yang dalam misi untuk menurunkan berat badan.

Jangan anggap ianya sesuatu yang tak mustahil. Buktinya ada di depan mata!

 

Sumber KeluargaTillJannah

Loading...
Shares