15 Cara Mudah Untuk Hidup Bahagia

“Kebahagiaan adalah makna dan tujuan hidup, tujuan keseluruhannya dan pengakhiran kewujudan manusia.”

 

Aristotle berkata ini lebih daripada 2,000 tahun lalu. Dan ia masih berlaku hari ini. Apakah maksud kehidupan sebenar, jika tidak untuk hidup bahagia sehingga kita mati?

 

Kebahagiaan adalah salah satu matlamat yang paling dicari dalam kehidupan, namun bagi kebanyakan orang, ia kelihatan sukar difahami. Sangat mudah untuk menipu diri sendiri untuk berfikir, “Apabila saya hanya mempunyai rumah yang bagus dan kereta baru, maka saya boleh gembira.” Tetapi dalam realiti, kebahagiaan tersedia untuk kita semua. Rumah besar atau kereta baru tidak akan menjadikan anda lebih bahagia; ia adalah kegembiraan yang mudah dalam kehidupan yang membawa kebahagiaan sejati. Teruskan membaca untuk mempelajari 15 cara mudah yang anda boleh mula menjalani kehidupan yang lebih bahagia hari ini.

 

 1. Lakukan Apa yang Anda Suka

Sekiranya minat anda bermain bola sepak, menulis puisi, atau mengajar kanak-kanak bagaimana berenang, luangkan masa untuk melakukannya. Anda akan mendapati bahawa apabila anda melakukan apa yang anda suka, anda penuh dengan kegembiraan. Ianya jauh lebih baik daripada memaksa diri melakukan sesuatu yang anda tidak suka.

 

Loading...
 1. Membantu Orang Lain

Kadang-kadang selepas kita mencapai matlamat peribadi kita, kita masih merasa kosong di dalam kerana kita tidak memberikan sumbangan bermakna kepada kehidupan orang lain. Apabila kita sukarela atau membantu orang lain, terasa baik untuk hanya berkhidmat kepada orang lain. Kesan yang kita buat dapat memuaskan dan merupakan sumber berpotensi besar untuk kebahagiaan kita sendiri.

 

 1. Bersyukurlah

Apabila anda memikirkan semua perkara yang anda perlu bersyukur, anda menyedari betapa diberkati anda. Tanpa menyedari, kami mengambil keperluan asas yang kami terima – bumbung di atas kepala dan banyak makanan untuk dimakan. Dengan menghargai perkara yang sudah anda miliki, anda akan berasa lebih bahagia dalam hidup anda.

 

 1. Berkongsi Dengan Orang Lain

Apabila kita berkongsi pemikiran kita, masa kita, dan kebolehan kita dengan orang lain, kita merasa lebih baik untuknya. Kehidupan yang hidup tanpa perkongsian boleh menjadi kesepian. Apabila anda berkongsi dengan orang lain, mereka akan berasa hebat terhadap anda dan membantu anda berasa lebih gembira dalam kehidupan anda sendiri.

 

 1. Senyum Lebih

Amalkan tersenyum lebih banyak dan lihatlah bagaimana ia mempengaruhi anda secara dalaman, serta orang-orang di sekeliling anda. Anda sentiasa dapat memberikan senyuman. Tersenyum dapat membuat anda lebih bahagia – walaupun anda perlu memaksanya, anda masih akan berasa lebih baik.

 

 

 1. Bersenam

Bilakah kali terakhir anda pergi ke gim atau bekerja? Senaman mengurangkan tekanan dan melepaskan endorfin, juga dikenali sebagai “pelari tinggi”. Bersukan adalah cara yang menyeronokkan untuk bersenam, sama ada ia menendang bola sepak atau melompat gelung.

 

 1. Dapatkan Pelatih Hidup

Jurulatih kehidupan akan membantu anda menilai kehidupan anda dan mengapa anda tidak berasa gembira dengannya. Mungkin anda memegang keyakinan terhad atau anda mempunyai blok emosi tanpa menyedarinya. Dengan bercakap kepada seorang pelatih kehidupan, anda boleh mendedahkan mengapa anda sebenarnya tidak berpuas hati dan apa yang boleh anda lakukan untuk berasa lebih baik.

 

 1. Cari Cara Menguruskan Tekanan

Jangan biarkan tekanan merompak anda hak kelahiran anda untuk menjadi gembira. Anda berhak untuk berbahagia, dan ia tidak sesuai untuk membiarkan stres menghalang. Amalan seperti meditasi boleh membantu anda menguruskan tekanan dengan lebih baik dan berasa hebat.

 

 1. Makan Sihat

Lebih mencabar untuk berasa gembira apabila anda sakit. Tetapi apabila anda makan dengan betul, anda berasa lebih baik secara fizikal dan mental. Dan anda akan menghindari rasa bersalah yang anda hanya makan makanan ringan.

 

 1. Luangkan Masa Dengan Yang Disayangi Anda

Tidak ada pengganti untuk menghabiskan masa yang berkualiti dengan orang tersayang anda. Kami adalah makhluk sosial, walaupun anda introvert atau penyendiri. Orang suka menghabiskan masa dengan rakan dan keluarga mereka untuk perbualan, ikatan, dan ketawa. Kehidupan terlalu pendek untuk hidup sepenuhnya.

 

 1. Buang Pemikiran Negatif

Anda sudah tahu bahawa pemikiran negatif akan membawa anda ke bawah. Jadi bagaimana anda menghentikannya? Menjadi lebih menyedari dan cuba mengganti pemikiran negatif anda dengan beberapa perkara yang positif. Luangkan sedikit masa dengan orang negatif dan lebih banyak masa dengan orang yang positif.

 

 1. Memberi Lebih Hadiah

Anda tidak perlu memberi hadiah mahal; kadang-kadang puisi, nota cepat, atau e-mel yang bijak akan mencerahkan hari orang lain, dan milik anda. Kongsi apa yang boleh anda berikan kepada semua orang yang indah dalam hidup anda.

 

 1. Maafkan dan Lupakan

Memegang dendam akan membahayakan anda lebih daripada orang yang anda memegangnya. Tanyalah diri sendiri, “Apa yang perlu bagi saya untuk melepaskan masa lalu?” Dan perhatikan bagaimana perasaan anda apabila anda melepaskan kemarahan anda selama beberapa saat. Fokus bukan pada masa depan yang cerah dan anda akan berasa lebih baik untuknya.

 

 1. Berjalan dalam Alam Semulajadi

Masa yang dibelanjakan dalam alam semulajadi boleh menjadi sangat menyegarkan dan memperbaharui, terutamanya apabila anda hidup di dunia buatan, buatan manusia. Berjalan-jalan di hutan atau taman tempatan anda dan dapatkan sedikit udara segar boleh membolehkan anda menghargai keindahan alam semulajadi.

 

 1. Jadilah Diri Sendiri

Seperti yang dikatakan oleh Steve Jobs, “Waktu anda adalah terhad, jadi jangan buang masa hidup sebagai orang lain.” Terima siapa awak, jadilah diri anda sendiri, dan anda akan merasai dunia yang berbeza.

 

 

Sumber huffingtonpost

Loading...
Shares