12 Rumah Yang Paling Unik Di Dunia. Sangat Mengagumkan Dan Anda Mungkin Ingin Diami

Kita mungkin tinggal di kawasan perumahan biasa atau di pangsapuri yang sederhana dan sudah berasa cukup selesa dan bersyukur. Akan tetapi, ada orang yang suka menonjolkan diri mereka dalam segalanya termasuk dengan menonjolkan mahligai mereka yang sangat unik dan mengagumkan.

Bright Side telah menyenaraikan 12 rumah paling unik di dunia yang mungkin anda ingin diami.

Mari kita lihat dibawah.

1.Heliodome, Perancis.

 

The Heliodome di Perancis adalah sebuah rumah berpanel solar yang jimat tenaga dan akan membuat hidup anda berasa selesa berada di dalamnya.

Panel solar yang mengelilingi struktur bangunan akan membantu rumah ini menyejuk pada musim panas dan menjadi hangat pada musim sejuk. Rumah ini boleh dilawati oleh para pelawat yang berminat.

2.Habitat 67, Montreal, Kanada.

Loading...

 

Siapa menyangka blok-blok yang bertindan satu sama lain itu mampu membentuk blok-blok pangsapuri? Struktur bangunan yang hebat ini dibina di Montreal , Kanada oleh arkitek Moshe Safdie.

Pada mulanya, struktur ini merupakan satu eksperimen dalam melengkapkan tesisnya. Tetapi, akhirnya bangunan yang hebat ini didiami oleh penghuni yang mengagumi hasil kerja Safdie.

3.Futuro, Sweden.

 

Futuro ialah rumah pasang siap yang berbentuk kapal angkasa UFO yang direka oleh arkitek Matti Suuronen. Rumah kapal angkasa ini boleh dijumpai di seluruh dunia. Tetapi kebanyakan rumah ini terletak di Finland, negara kelahiran perekanya.

4.Rumah Cermin atau The Mirror House, Itali.

 

 

Rumah Cermin atau The Mirror House terletak di Bolzano, Itali. Rumah dengan rekaan cermin yang unik ini kadangkala tidak dapat dijumpai dengan mata kasar kerana rekaannya yang berasaskan cermin itu membuatkan ia seakan hilang bersama persekitarannya yang menghijau.

Apabila anda tiba di rumah berkonsep unik ini, ia akan memukau mata dan anda pasti berasa teringin untuk mendiaminya. Apa yang penting, rumah ini boleh disewa jika anda mampu untuk mendiaminya.

5.Rumah Mekanikal Hobbit, Republik Czech.

 

Rumah mekanikal berbentuk kediaman hobbit di Republik Czech ini telah memenangi pelbagai anugerah bagi kategori rumah dan kediaman mesra alam.

Rumah unik rekaan Bohumil Llota ini mengambil masa selama hampir tiga dekad untuk membinanya. Semestinya tanpa ragu rumah unik ini akan bertahan lebih lama lagi.

6.Rumah Nautilus, Mexico.

Rumah Nautilus dengan hasil kerja seni asli dan unik ini terletak di Naucalpan de Juarez, Mexico. Ia telah dibina oleh arkitek Javier Senosiain yang memikirkan konsep membuatkan penghuninya dengan kehidupan ceria dan indah. Rumah ini sentiasa terbuka untuk lawatan pengunjung sepanjang tahun.

7.Rumah Rekaan Batu atau The Stone House, Portugal.

 

Rumah rekaan dari batu besar yang diukir ini terletak di Portugal dan ia adalah harta hak milik persendirian yang dikelilingi pagar. Melihat pada rumah ini, ia mengingatkan kita kepada cara hidup manusia di zaman batu yang tinggal di dalam gua.

Rumah unik ini mendapat perhatian kerana keseluruhan rumah diukir berbentuk batu yang besar. Pemilik sebenar rumah ini tidak dikenali kerana beliau meletakkan papan tanda ‘harta persendirian’ di luar rumah unik tersebut tanda mereka mahukan privasi dan tidak mahu diganggu.

8.Rumah-rumah Kubik Rotterdam, Netherlands.

 

Rumah-rumah kubik di Rotterdam ini dimiliki oleh pemilik persendirian. Reka bentuknya yang unik telah menarik perhatian ramai. Namun, anda berpeluang untuk tinggal di situ apabila terdapat iklan di laman web kediaman dan penginapan yang menampilkan pangsapuri dari rumah kubik ini.

Anda hanya perlu menempah dan akan dapat melihat sendiri keunikan struktur binaan kubik yang hebat ini.

9.Rumah Kasut, Netherlands.

Rumah kasut di dalam taman di Netherlands ini sangat comel dan selesa seperti berada di alam kartun dan animasi. Dan sememangnya benar.Ini adalah rumah Alfred J.Kwak dari watak kartun Belanda pada tahun 1990.

10.Rumah Biomorfik, Israel.

Rumah unik bergaya futuristik ini terletak di Nehusha, Israel. Ia telah dibina oleh arkitek Perancis bernama Ephraim Henry Pavie. Rumah yang mesra alam ini nampak sangat menawan dan hebat bagai berada di abad lain pada masa depan.

11.Rumah Terbalik, Jerman.

Terletak di sebuah zoo di Getorff, Jerman. Di zoo ini terletak sebuah rumah yang luarbiasa dalam keadaan terbalik yang berpaksi bumbung di atas tanah.Para pengunjung boleh datang melawat rumah ini sepanjang tahun. Jika berkunjung ke Jerman bolehlah melawat rumah yang unik ini apabila berpeluang.

12.Rumah bentuk Tandas, Korea Selatan.

 

Ya, rumah ini berbentuk tandas yang terletak di bandar Suwon, Korea Selatan. Rumah berbentuk tandas ini terbuka kepada pengunjung untuk kunjungan pada bila-bila masa sepanjang tahun. Rumah ini juga kerap menjadi hos bagi pameran dan konsert.

Sumber EraBaru

Loading...
Shares